“Ze willen gewoon alle leuke dingen afpakken en daar moeten ze mee ophouden”

Dat was 29 oktober de reactie van de VVD fractie op de oproep van GroenLinks en de Partij van de dieren om deze jaarwisseling over te gaan tot een tijdelijk vuurwerkverbod. In een Corona vrije wereld een reactie die aansluit bij de liberale weerzin om burgers te beperken in hun vrijheid. Maar klopte de politieke timing hier?

Wil je reageren op dit stuk? Dat kan via secretaris@jenv.vvd.nl.

Laten we eerst kijken waarom GroenLinks en de Partij voor de dieren die oproep deden. Beide partijen dienden vorig jaar nog een initiatief voorstel in om het afsteken van consumentenvuurwerk nog sterker te beperken dan de nieuwe regelgeving. Die stelt dat het per 1 december dit jaar verboden is om knalvuurwerk en vuurpijlen te verkopen en af te steken.  Dat is het vuurwerk dat naar hulpverleners en politiemensen werd gegooid of geschoten. Wat toegestaan blijft is siervuurwerk, de “leuke dingen” voor de echte vuurwerkliefhebber.   

Zo gesteld dus voor de hand liggend dat beide partijen oproepen tot een tijdelijk verbod deze jaarwisseling, ze zijn immers tegenstander van de vuurwerktraditie. En tegen die achtergrond en op dat speelveld past de reactie van de VVD-fractie.

Maar, dat was 29 oktober niet de achtergrond en ook niet het speelveld. Beide partijen motiveerden een tijdelijk verbod door te stellen dat de door Corona zwaarbelaste zorg de vuurwerkslachtoffers er niet bij kon hebben. 

Hebben ze daar een punt? De laatste drie jaar ging het gemiddeld om 400 behandelingen van vuurwerkletsel op de eerste hulp, en 1100 bij de huisartsposten. In totaal 1500 vuurwerkslachtoffers. Los daarvan zorgt de excessieve inname van alcohol voor nog eens 200 ziekenhuisbehandelingen tijdens de jaarwisseling. 

In het acht uurjournaal van de NOS diezelfde 29e oktober riepen de eerste hulp artsen op tot een tijdelijk vuurwerkverbod deze jaarwisseling. Omdat zij de vuurwerkslachtoffers niet bovenop de Corona belasting kunnen hebben. Met dat appel van de eerste hulpartsen werd het speelveld over vuurwerk verruilt voor dat van Corona. En op dat speelveld gelden andere prioriteiten. De motivatie voor vrijwel alle corona maatregelen is om de druk op de zorg te verlichten. 

Nu wordt vaak aangevoerd dat een tijdelijk verbod op consumentenvuurwerk niet te handhaven is en dat al het letsel wordt veroorzaakt door illegaal vuurwerk. Maar is dat zo? Veiligheid.nl dat ieder jaar de cijfers van de vuurwerkslachtoffers publiceert rapporteert daarover. “Veruit het meeste vuurwerkletsel (81%) wordt veroorzaakt door legaal vuurwerk”.

En dan de handhaving. Consumentenvuurwerk mag slechts op de drie dagen voor de jaarwisseling worden verkocht. Bij een tijdelijk verbod, wat niemand de vuurwerkbranche gunt maar toch, wordt er niet verkocht en hebben mensen geen vuurwerk om zelf af te steken. De inzet van de politie kan dan geconcentreerd worden op de aanpak van illegaal vuurwerk en het voorkomen van de koop van vuurwerk in het buitenland. 

Terug naar de reactie van de VVD-fractie. “Ze willen gewoon alle leuke dingen afpakken en daar moeten ze mee ophouden”

Wie is nu “Ze”? De (nood)maatregel om vanwege de corona druk op de zorg over te gaan tot een tijdelijk vuurwerk verbod zal door het kabinet genomen moeten worden. Zo gesteld wil het kabinet gewoon alle leuke dingen afpakken en daar moeten ze mee ophouden.

Natuurlijk was dat niet de strekking van de reactie maar het was misschien beter geweest om op 29 oktober een andere reactie te geven, bijvoorbeeld.  “Corona beperkt dagelijks onze vrijheid, daar moeten we geen vuurwerkverbod aan toevoegen. Alleen als het echt niet anders kan zullen we een tijdelijk verbod met pijn in het hart steunen.” Althans voor hen die gehecht zijn aan de vuurwerktraditie.