Hans Lemain

Voorzitter

Mijn naam is Hans en ik woon samen met mijn vriendin in Amersfoort. We zijn bewust in het midden van het land gaan wonen omdat ik voor mijn werk bij de Koninklijke Marechaussee overal ingezet kan worden.

Voordat ik in dienst ben gegaan heb ik Algemene Sociale Wetenschappen gestudeerd in Utrecht en ben ik actief geweest bij verschillende studentenorganisaties. Bij dit laatste heb ik ontdekt dat ik ontzettend veel energie krijg van het met een team doelgericht resultaten behalen. Gecombineerd met een drive om een bijdrage te leveren aan de maatschappij en een actieve levensstijl, resulteerde dit in mijn aanmelding bij de Koninklijke Militaire Academie in 2012. 

Vanaf 2014 heb ik als operationeel teamleider (hOvJ/OVD-P) gewerkt in het Mobiel Toezicht Veiligheid aan de zuidgrens en grensbewaking op Maastricht-Aken Airport en Eindhoven Airport. Vervolgens ben ik werkzaam geweest als Pelotonscommandant bij het Eskadron Hoog Risico Beveiliging en gaf ik leiding aan beveiligingsoperaties in de randstad in opdracht van de NCTV. 
Na deze operationele jaren ben ik aan de slag gegaan als Pelotonscommandant op de Koninklijke Militaire Academie waar ik de aspirant-officieren van de Koninklijke Marechaussee heb opgeleid voor hun taak als operationeel leidinggevende.

Tegenwoordig ben ik werkzaam als stafadviseur bij het Landelijk Tactisch Commando van de Koninklijke Marechaussee, de plek waar de operaties van de Koninklijke Marechaussee vanuit gecoördineerd worden.

Vanuit deze achtergrond wil ik als voorzitter richting geven aan het thematisch netwerk Justitie & Veiligheid.

Ervaringen

Hans Lemain, majoor, is stafadviseur bij het Landelijke Tactisch Commando van de Koninklijke Marechaussee.

Zijn overige functies en ervaringen zijn:

  • Pelotonscommandant Cadetteneskadron – Koninklijke Militaire Academie (2018 - 2022)
  • Pelotonscommandant Eskadron Hoog Risico Beveiliging (2015 - 2018)
  • Operationeel Teamleider, Koninklijke Marechaussee (2014 - 2016)
  • Koninklijke Militaire Academie (2012 - 2014)
  • Algemene sociale wetenschappen (2006 - 2012)