Mark Achterbergh

Sinds november 2022 ben ik tafelvoorzitter Openbare Orde en Veiligheid bij het thematisch netwerk. Ik woon samen met mijn man Rob en hond Diva in Halfweg en ben vrijwilliger bij de lokale speeltuinvereniging in Zwanenburg. 


Al vanaf jongs af aan wilde ik maar een ding: bij de politie. Anderen in nood helpen en boeven vangen! In 2006 werd mijn droom werkelijkheid en ging ik naar de politieopleiding in Amsterdam. In mijn tijd in Amsterdam heb ik veel gezien en gedaan, waaronder het verlenen van noodhulp (112), jeugdagent op twee middelbare scholen, observatie en opsporing (undercover), betrokken bij diverse grootschalige bijzondere optredens (SGBO's), het opleiden (en coördineren) van politiestudenten, operationeel coördinator op mijn basisteam en lid en voorzitter van het LHBTIQ+ netwerk Roze in Blauw. Tijdens mijn werk op straat heb ik ook gestudeerd: in 2016 ben ik cum laude afgestudeerd voor de opleiding Sociaal-Juridische Dienstverlening (SJD) aan de Hogeschool van Amsterdam en in 2020 ben ik cum laude afgestudeerd voor mijn master Rechtsgeleerdheid aan de Open Universiteit.


Na 16 jaar diender op straat te zijn geweest, ben ik sinds 2022 jurist internationale politiesamenwerking bij het Landelijk Internationaal Rechtshulp Centrum (LIRC) van de landelijke eenheid. Als jurist adviseer ik de politieleiding in het maken en onderhouden van samenwerkingsafspraken met andere (derde) landen en houd ik mij bezig met diverse privacy- en veiligheidsvraagstukken (waaronder de Wet politiegegevens, Europol en Interpol). Naast mijn werk bij de politie, ben ik sinds 2019 gemeenteraadslid in de gemeente Haarlemmermeer. Ook ben ik kandidaat Tweede Kamerlid (nr. 59) van de verkiezingen van 2021-2025.


Met mijn ervaring en achtergrond wil ik een bijdrage leveren aan de discussie binnen het thematisch netwerk om actuele thema's te bespreken. Denk aan de internationale (politie- en justitie)samenwerking met andere landen, het (wel of niet) inzetten van boa's binnen de openbare orde, de verhoudingen tussen politie en justitie, hoe om te gaan met botsende grondrechten (recht op demonstratie en vrijheid van meningsuiting) en huidige ontwikkelingen op het gebied van veiligheidsvraagstukken. 


Mocht je vragen, ideeën en/of opmerkingen hebben, dan ben ik te bereiken via mark.achterbergh@gmail.com.